הליך גירושין בישראל כולל נדבכים רבים, והוא גם מאוד מורכב, מסיבה אחת עיקרית – הוא כפוף לדין הדתי שחל על בני הזוג. בישראל, שהיא מדינה יהודית, הרי שתביעות גירושין בין יהודים, ייערכו בפני בית הדין הרבני, שפוסק לפי הדין הדתי. בהתאם, במסגרת הליך גירושין, לצד הליכים מוכרים של משמורת, מזונות ילדים ואישה, וכן חלוקת רכוש, ישנם הליכי צד, שנובעים מהדין הדתי–אישי, כגון – תביעה לשלום בית (לא נעסוק בכך במאמר זה) וכן תביעת כתובה, שבה נעסוק במאמר זה. תביעת כתובה, היא בעצם תביעה למימוש שטר, לכל דבר ועניין. על כך, במאמר שלהלן, שאותו חיברנו לידיעתכם/ן ונוחיותכם/ן, הגולשים והגולשות. נעיר, כי המאמר נועד להעניק לכם/ן תוכן איכותי והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.
כתובה – מה המשמעות?
כאשר בני זוג יהודים מתחתנים, על הבעל לקדש את אשתו ולערוך טקס נישואין. הטקס כולל שבירת כוס, קידושין וכן חתימה על הסכם. זהו הסכם נישואין, שגם כולל שטר קניין. שטר הקניין נקרא "כתובה". הכתובה היא שטר הנישואין, שבמסגרתו הבעל גם נוקב בסכום כספי ייעודי, לטובת האישה, במקרה של גירושין. אומנם, המינוח "שטר קניין" הוא קצת מוזר בהקשר של בני אדם (בלשון המעטה), אבל בסופו של דבר, תכליתה של הכתובה היא להבטיח לאישה פיצוי כספי, במקרה של גירושין. דהיינו, התכלית היא סוציאלית, ולא תכלית שנועדה לבזות את האישה.
לצד האמור, לא פעם, בתור עורכי דין לגירושין, אנו נתקלים בסיטואציות שבהן הבעל הטרי מבקש להרשים את האישה במעמד הנישואין, ובעצם נוקב בסכום לא ריאלי בכתובה. דהיינו, אנשים עם הכנסה נמוכה, שמציינים בשטר הכתובה סכומים של מאות אלפי שקלים ואף מיליוני שקלים. מסתבר לרוב, אנשים פשוט לא מודעים לכך ששטר הכתובה, הוא בעצם שטר כמשמעותו בדין, והוא בר פירעון ביום פקודה. כלומר, בעת גירושין, לאישה יש זכות לתבוע את כתובתה, ובכך להעמיד את הגרוש הטרי, בפני שוקת כלכלית שבורה. כלומר, הכתובה היא בעצם הסכם מחייב, ואין לזלזל בה.
נקודה חשובה נוספת: בעת גירושין הרי ששטר הכתובה, הוא שטר שנושא עמו ריבית והצמדה. לכן בעתיד, שנים לאחר הנישואין, אם בני הזוג ירצו להתגרש, שטר הכתובה יכול לצבור ערך גבוה בהרבה מהערך שננקב במעמד הנישואין. כמובן שיש לכך משמעות כלכלית.
תביעת כתובה:
בעת גירושין, יכולה אישה לתבוע את כתובתה. תביעת הכתובה, כמו תביעת גירושין, מוגשת לבית הדין הרבני, אשר יש לו סמכות בלעדית לעסוק בתביעות גירושין ונישואין. במסגרת תביעת הכתובה, האישה עשויה להיות זכאית לפיצוי הנקוב בכתובה. יחד עם זאת, ישנן סיטואציות שבהם האישה עשויה לאבד את זכאותה לכתובה. למשל – כאשר מוכח שמי שגרמה לגירושין היא האישה, אם הבעל מוכיח שהתנהגות האישה היא שיצרה קרע בלתי ניתן לאיחוי, אזי יכול בית הדין לפטור את הבעל מתשלום כתובה. כמו כן, במקרה של אישה מורדת. נסביר: לפי המינוח ההלכתי, אישה מורדת היא אישה שמפרה את חובותיה כאישה לבעלה. למשל אם היא בורחת מהבית, לא פועלת לשימור הנישואין או לא מקיימת את חובותיה לכבד את בעלה, היא יכולה להיות מוגדרת כאישה מורדת, ואז – לא להיות זכאית לכתובתה. כמו כן, בסיטואציה של אישה בוגדת (דהיינו – אישה שמקיימת יחסי אישות עם גבר אחר בזמן שהיא נשואה), האישה תאבד את זכאותה לכתובה. אגב, לא פשוט להוכיח שאישה היא בוגדת, שכן יש להוכיח זאת באמצעות שני עדים.
נקודה נוספת, היא במקרה של מות הבעל, האישה יכולה להיות זכאית לכתובתה, כלומר האישה יכולה להיות זכאית לסכום הכתובה מתוך הרכוש שמוריש הבעל.
אם נסכם את החלק הזה – ככלל, האישה תהיה זכאית לכתובתה, למעט במקרים מסוימים שבהם על הבעל להוכיח כי היא אינה זכאית לכתובה.
אי זכאות במקרה של סכום קיצוני בכתובה:
חשוב לציין כי הפסיקה של בית הדין הרבני, לא תמיד תומכת במקרים שבהם נוקבים בסכומים לא ריאליים בכתובה, והיו פסק דין רבים שבהם בית הדין הרבני הפחית מסכום הכתובה. יחד עם זאת, אין נוסחת קסם במקרים האלה, ולכן בתביעות אלו חשוב מאוד לפנות אל עורך דין גירושין בעל ניסיון וידע.
לסיכום:
תביעת כתובה היא בעצם תביעה של שטר הנישואין שנחתם בעת הנישואין. מדובר בשטר לכל דבר ועניין, שיכול להיות בר מימוש, לכן יש להיזהר מלנקוב בסכומים לא ריאלים. כמו כן, מטרת הכתובה היא מטרה ראויה: להבטיח קיום כלכלי לאישה בעת גירושין.