בעת מותו של אדם, עובר עיזבונו (כלומר – הרכוש שהיה שייך לו בעת חייו), לידי יורשיו. לפי החוק הישראלי, הורשה נעשית או באמצעות צוואה שנערכה בחייו של המנוח, או באמצעות ברירת מחדל שקבועה בחוק, שהיא ירושה לפי דין. לעיתים מתעוררים סכסוכי ירושה בין יורשים, או מטעמי אגו, או מטעמי מחלוקות עבר, או מטעמי אי בהירות בצוואה או בבעלות על הרכוש. במאמר שלהלן נבקש להסביר קודם כל את הקווים המנחים בתחום הירושות והצוואות בישראל, כך שכל קורא יוכל להבין את הבסיס של דיני הירושה בישראל. בהמשך, גם נסביר מהי בעצם התנגדות לצוואה ומה חשוב לדעת עליה. את כל זאת, נציג לכן/ם הקוראות/ים, כדי להעניק לכן/ם תוכן איכותי. כמו כן, חשוב לנו להבהיר כי המאמר הוא מאמר תוכן – ואם קיימת מחלוקת או בעיה משפטית אמתית, חשוב להיעזר בעורך דין ירושות וצוואות.
ירושה בישראל:
בישראל, החוק המסדיר את ענייני הירושות והצוואות, הוא חוק הירושה, התשכ"א–1965 (להלן: "חוק הירושה"). חוק הירושה קובע כי בעת מותו של אדם, עובר עיזבונו ליורשיו. כלומר, אדם שנפטר, בעצם מעביר את רכושו ליורשים שלו. את אותה הורשה, אפשר לבצע או באמצעות עריכת צוואה (נרחיב על כך בחלק הבא), או בהיעדרה של צוואה, לפי ברירת מחדל שקבועה בחוק הירושה, בסעיף 10.
סעיף 10 לחוק הירושה קובע כי בהיעדרה של צוואה, מחצית מעיזבונו של אדם עוברת לילדיו והמחצית האחרת לבן או בת זוגו. כדי לממש ירושה לפי דין, יש לפנות לרשם הירושה ולעתור לקבלת צו ירושה. בהיעדר התנגדות או קשיים מיוחדים, יינתן צו ירושה, שבמסגרתו ניתן יהיה לפעול למימוש הרכוש של המנוח.
נבקש לציין מספר נקודות נוספות, הנוגעות לדיני הירושה בישראל: חוק הירושה קובע מי רשאי להוריש ומי רשאי לרשת. כלומר, כל אדם רשאי להוריש את רכושו, אך כלל בסיסי בתחום הירושות והצוואות הוא, כי אדם לא יכול להוריש רכוש שלא שייך לו. אגב, לעיתים זה הבסיס להתנגדויות לצוואה או אפילו למתן צו ירושה. נקודה נוספת היא, כי אדם שניסה להתנקש בחייו של עורך צוואה או במוריש, כדי ליהנות מרכושו, לא יוכל לרשת אותו. כך גם אדם שניסה לזייף צוואה וכיו"ב.
מהי צוואה:
חוק הירושה מסדיר ארבעה סוגי צוואה: הסוג הראשון הוא הצוואה השכיחה ביותר, שהיא צוואה בכתב. צוואה זו נערכת ונכתבת על ידי המוריש ונחתמת על ידו. סוג נוסף של צוואה, הוא צוואה בפני עדים. כלומר, זו צוואה שנערכת בכתב, בנוכחות שני עדים שחותמים על הצוואה. סוג נוסף של צוואה, הוא צוואה בפני רשות. זו צוואה שנערכת בפני רשות ציבורית או ערכאה שיפוטית. הסוג האחרון היא צוואה בעל פה. זו צוואה שמהווה צוואת ברירת מחדל, כלומר, ניתן לערוך אותה רק אם עורך הצוואה גוסס ורק אז הוא רשאי להקריא את צוואתו בפני שני עדים, שעליהם לערוך זיכרון דברים ולמסור אותו בהקדם לרשם הירושה. במידה והמוריש בצוואה בעל פה, לא נפטר בתוך חודש ימים, הרי שאז הצוואה מבוטלת.
התנגדות לצוואה:
כדי לממש צוואה, יש לפנות לרשם הירושה, בתביעה לצו קיום צוואה. רשם הירושה יפרסם את דבר הבקשה, כדי לאפשר לצדדים שלישיים להתנגד לקיום הצוואה. במידה והוגשה התנגדות, האחרונה תתברר בפני בית המשפט לענייני משפחה.
מה בעצם גורם לאנשים להתנגד לצוואה? הסיבות לכך מגוונות מאוד. לדוגמא, כאשר יש מחלוקת בין אחים, למשל על האופן שבו כל אחד טיפל בהוריו, כלומר, הרצון להתנגד לצוואה נובע ממניעים אישיים (כדי להפריע ולעכב). סיבה נוספת להתנגד לצוואה, שהיא סיבה חשובה ומהותית, היא כאשר חלילה עולה חשד שאדם ערך צוואה כאשר לא היה צלול, או שאולי נכפה עליו לערוך צוואה, ובעצם זו צוואה שלא כדין, שיש לבטל. עוד סיבה לעתור ולהתנגד לצוואה, היא במקרים שבהם עולה חשד שאולי הבעלות ברכוש מסוים, הינה של אדם אחר ולא של המוריש. כזכור, אדם לא יכול להוריש רכוש שאינו שייך לו.
מכאן, שהתנגדות לצוואה אינה עניין של מה בכך, אלא מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין, שמצריך ידע רב וניסיון משפטי. לכן, חשוב מאוד להיות מיוצג על ידי עורך דין דיני משפחה, בעל ידע ובקיאות בתחום הירושות והצוואות.