הליך גירושין ברבנות – כל האפשרויות

הליך גירושין ברבנות - כל האפשרויות

בית הדין הרבני הינו חלק בלתי נפרד ממערכת המשפט בישראל, ולו סמכויות מקבילות לבית המשפט לענייני משפחה בכל מה שקשור לגירושין. בעוד טקס הגירושין עצמו מתבצע אך ורק בבית הדין הרבני, הרי שהפסיקה עצמה יכולה להתבצע או בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. בשורות הקרובות נלמד על האפשרות של הליך גירושין ברבנות, ועל האופציות העומדות בפניכם מול ערכאה זאת.

הליך גירושין ברבנות – המקרה של גירושין בהסכמה

גירושין בהסכמה הינם גירושין שהוסדרו מראש ע"י הסכם הדדי בין שני בני הזוג ובתיווך עורך דין לענייני משפחה. ההסכם כולל את כל ההיבטים הנדרשים לפירוק הקשר הזוגי הממוסד מבחינה כלכלית וקובע כיצד יתנהל הזוג הפרוד בהמשך מבחינת משמורת, דמי מזונות, הסדרי הראייה, חלוקת הרכוש ועוד. ההסכם החתום עובר אישור ע"י בית המשפט לענייני משפחה ולאחר מכן ניגשים לרבנות על מנת לקבוע מועד לדיון בתביעת הגירושין ולאחר מכן לטקס הגירושין עצמו. הדיון בתביעת הגירושין סובב סביב תקינותו של ההסכם בעיקר מבחינה הלכתית (למשל, לנסות שהחזרת הילדים לא תתבצע בשבת וכו'). הליך גירושין ברבנות במסגרת של הסכם הדדי הינו האופציה המועדפת והמהירה ביותר.

תביעת גירושין וכריכת תביעות בבית הדין הרבני

הליך גירושין אחר ברבנות הוא זה שמחייב את דייני בית הדין לפסוק לגבי מחלוקות שקיימות בין שני בני הזוג. ההליך מתחיל כאשר אחד מבני הזוג פונה בבקשת תביעה לגירושין, אך בשונה מהגשת התביעה עם הסכם גירושין, כאן ניתן לכרוך את התביעה עם שאר המחלוקות שמעוניינים לעלות לסדר היום כגון מזונות, הסדרי ראייה, חלוקת הרכוש וכו'. בשונה מבית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני מבקש בהגשת תביעת הגירושין לציין גם את עילת התביעה וזאת על מנת למנוע מצב בו הגירושים מתבצעים שלא לצורך. עילות מקובלות לתביעת גירושין הן בגידה של הבעל או האישה, בעיות בתפקוד המיני, שימוש באלימות ועוד.

חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה שמתמצא בתביעות גירושין בבית הדין הרבני בטרם פתיחת הליך גירושין ברבנות, זאת מאחר שמדובר בערכאה משפטית אשר לוקחת בחשבון בפסיקותיה את דיני ההלכה היהודית, דבר שעלול לשחק לרעת אחד מבני הזוג במקרים ספציפיים.

לאחר פסיקת בין הדין הרבני או אישור הסכם הגירושין, מוזמנים שני בני הזוג לטקס הגירושין הסופי. במהלך הטקס מתיר הבעל את קשר הנישואין מאשתו והיא הופכת להיות "מותרת לכל אדם" לאחר מספר ימים. תעודת הגירושין ניתנת כיום לשני בני הזוג בו במקום.

מאמרים נוספים:

דילוג לתוכן